Oostenrijk houdt dienstplicht
De dienstplicht in Oostenrijk blijft bestaan. In een referendum stemde bijna 60 procent van de deelnemers tegen de komst van een beroepsleger.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen was de opkomst bij het referendum 49 procent, ruim boven de verwachting.
Oostenrijk is een van de weinige landen in Europa die nog een dienstplicht kennen. Van de 27 lidstaten van de EU hebben 21 de dienstplicht afgeschaft.
Vervangende dienst
In Oostenrijk worden elk jaar 22.000 mensen opgeroepen voor een dienstplicht van zes maanden. Wie niet het leger in wil, kan kiezen voor een vervangende dienst van negen maanden, bijvoorbeeld als chauffeur van een ambulance of medewerker in een verzorgingshuis.
De sociaal-democratische regeringspartij SPÖ van bondskanselier Faymann en de Groenen waren voorstander van de komst van een beroepsleger. De conservatieve coalitiepartner ÖVP wil juist handhaving van de dienstplicht.
Rellen in zeker tien gemeenten, ziekenhuis in Enschede bekogeld
"Het is vreselijk", reageert voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad in Op1. "Dit is geen demonstreren, ik zou dit coronahooligans noemen."
- liveblog
'Rust terug in Roermond, Venlo en Stein' • Burgemeester Eindhoven emotioneel over rellen
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 24 januari.
Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'
60 á 70 relschoppers zitten nu vast. Burgemeester Jorritsma denkt dat er nog meer aanhoudingen volgen, omdat tijdens de rellen is besloten niet iedereen op te pakken om "een groter bloedbad" te voorkomen.