Op paleis Het Loo in Apeldoorn hebben tachtig kunstenaars hun beeld van Beatrix laten zien aan de jury. Van hen mochten er 65 hun kunstwerk achterlaten voor de tentoonstelling Beeld van Beatrix, die op 30 januari wordt geopend.

De jury, bestaande uit kunstkenner Jan des Bouvrie, fotografe Sacha de Boer en conservator Marieke Spliethoff, had vorige week een voorselectie gemaakt uit 2000 inzendingen die de afgelopen weken binnenkwamen bij de NOS op de oproep om een eigen portret van de koningin in te sturen. Alle inzendingen zijn terug te zien op Beeld van Beatrix.

Uit de voorselectie heeft de jury nu de definitieve selectie gemaakt. Daarvoor wilden de juryleden de werken eerst in het echt zien. "We hebben de werken op printjes geselecteerd. We weten niet hoe het materiaal er in het echt uitziet en soms weten we niet eens hoe groot het is", vertelt jurylid Sacha de Boer. "Het is dan zo een verrassing om te zien hoe de werken in het echt zijn."

Zenuwen

Uit het hele land waren professionele en amateurkunstenaars met hun kunstwerk afgereisd. Kunstenaar De Luc, die van net over de grens kwam, was heel blij dat hij als Belg geselecteerd is voor een Nederlandse tentoonstelling. "Het is een grote eer om hier in Nederland als Belg geselecteerd te worden. Ons werken is beloond", zegt hij.

Veel kunstenaars zaten voor het oordeel van de jury vol zenuwen. "Ik vind het wel spannend dat de jury komt want je geeft het toch allemaal open en bloot", zegt kunstenares Natacha Hulsebosch.

Tentoonstelling

Wie wil weten welke werken de tentoonstelling hebben gehaald, kan van 31 januari tot en met 20 mei 2013 terecht in paleis Het Loo. Behalve de geselecteerde kunstwerken zijn daar ook een aantal beroemde portretten van Beatrix te zien.

Een verslag van het juryberaad op paleis Het Loo en de opening van de expositie kunt u zien op woensdagavond 30 januari om 19.00 uur bij de NOS. Om 20.30 uur zendt de NOS dan een programma uit over bekende kunstenaars die de koningin ooit in beeld hebben gebracht.

STER reclame