NOS NieuwsAangepast

Fyra-problemen op een rij

Sinds de Fyra-treinen op 9 december 2012 zijn gaan rijden tussen Amsterdam en Brussel zijn er problemen op het traject. Treinen rijden niet of hebben veel vertraging.

Vorige week raakte een aantal Fyra-treinstellen beschadigd door het winterse weer, waardoor de NS en de Belgische NMBS besloten voorlopig geen treinen meer te laten rijden.

De Fyra-problemen op een rij:

29 juli 2012

Eerste reizigers in nieuwe Fyra-trein

NS Hispeed heeft voor het eerst reizigers vervoerd met de nieuwe Fyra-trein. De hogesnelheidstrein V250 vertrok aan het einde van de middag van Amsterdam naar Rotterdam en kwam daar na 39 minuten aan.

30 november 2012

Testrit Fyra naar België gaat niet door

De eerste testrit van de Fyra-trein met passagiers naar België gaat niet door. De nieuwe hogesnelheidslijn zou voor het eerst met passagiers naar Brussel rijden.

10 december 2012

Pech met Fyra op eerste werkdag

De Fyra wordt op zondag 9 december opgenomen in de nieuwe dienstregeling. Op de eerste werkdag kampt de trein al met problemen. Tussen Amsterdam en Breda zijn treinen uitgevallen.

11 december 2012

Weer problemen met Fyra-trein

Met de Fyra-hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel waren opnieuw problemen. De trein reed niet vanwege "een technisch mankement", aldus de Belgische vervoerder NMBS.

12 december 2012

België wil uitleg NS Fyra-perikelen

Directieleden van de Nederlandse Spoorwegen en NS-dochter Hispeed moeten in België uitleg komen geven over de problemen rond de Fyra.

13 december 2012

Helft reizigers vertraagd met Fyra

De helft van de Fyra-reizigers is de afgelopen dagen niet op tijd op hun bestemming gekomen. Tweederde van de reizigers had een vertraging van een kwartier, 20 procent was langer dan een half uur extra onderweg.

Gestrande Fyra rijdt weer

De problemen met een gestrande Fyra lijken voorbij. Het gestrande treinstel en drie andere Fyra's kunnen verder. Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertraging.

9 januari 2013

Helft Fyra-treinen op tijd

Nog steeds zijn er problemen met de Fyra. De hogesnelheidslijn die sinds een maand rijdt van Amsterdam naar Brussel komt te vaak niet op tijd aan en ook vallen veel treinen uit.

17 januari 2013

Fyra rijdt vandaag niet meer

De Fyra valt opnieuw uit. De NS zegt dat drie treinen zijn beschadigd op hun reis.

18 januari 2013

Ook morgen rijdt de Fyra niet

18 januari blijkt een rampzalige dag voor de Fyra. De treindienst tussen Amsterdam en Brussel ligt ook vandaag stil.

NS Hispeed: Fyra stuk door ijsblok

De schade aan drie Fyra-treinen is gisteren veroorzaakt door het winterweer. Volgens commercieel directeur van NS Hispeed Marjon Kaper zijn bodemplaten van de hogesnelheidstreinen beschadigd door ijsblokken.

België, NL willen opheldering Fyra

Het Belgische en het Nederlandse parlement willen samen een hoorzitting houden over de problemen met de Fyra.

Fyra zeker tot dinsdag aan de kant

De NS en de Belgische spoorwegen NMBS laten zeker tot en met maandagavond geen Fyra-treinen meer rijden.

Kamer: vervangende trein voor Fyra

Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat de NS tijdelijk voor een andere treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel zorgt. Er moeten reservetreinen worden ingezet, vinden de partijen.

Fyra-monteurs naar Nederland

De Italiaanse producent van de Fyra-treinstellen stuurt dertig monteurs naar Nederland om de problemen met de treinen op te lossen. In de fabriek in Italië zelf zijn tien man op de zaak gezet.

19 januari 2013

NS stelt Fyra-fabrikant aansprakelijk

De NS stelt fabrikant AnsaldoBreda van de Fyra aansprakelijk voor de problemen met de hogesnelheidstrein. De Fyra gaat pas weer rijden als alle problemen met de trein zijn opgelost, laat de NS weten.

Italiaanse sorry voor Fyra-problemen

De Italiaanse fabrikant van de Fyra heeft excuses aangeboden voor de problemen met de treinen. "We zetten alles op alles om de onverwachte situatie op te lossen", staat in een verklaring van het bedrijf AnsaldoBreda.

20 januari 2013

NMBS furieus over Fyra

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS zegt "brutale maatregelen" te nemen over de toekomst van de Fyra.

Mansveld wil alternatief voor Fyra

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur wil dat de NS en de Belgische maatschappij NMBS voor het einde van deze maand met een alternatief plan komen voor de falende hogesnelheidstrein Fyra.

21 januari 2013

Overleg over alternatief Fyra

De NS overlegt met de Belgische Spoorwegen. Het is de bedoeling om op korte termijn weer intercity's in te zetten tussen Amsterdam en Brussel als alternatief voor de Fyra.

'Fyra mogelijk maanden stil'

Het kan maanden duren voordat de hogesnelheidstrein Fyra weer volop inzetbaar is. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer.

Weer intercity's Nederland-België

Vanaf het komend weekend rijden er weer intercity's tussen Roosendaal en Antwerpen. Dat hebben de Belgische spoorwegen, NMBS, in Brussel bekendgemaakt.

22 januari 2013

Voorlopig geen Fyra-enquête

Er komt voorlopig geen parlementaire enquête naar de Fyra. De VVD is tegen, de PvdA vindt het nog te vroeg om het zware middel in te zetten. Daarmee is er geen Kamermeerderheid.

NS-directeur op het matje

Staatssecretaris Mansveld heeft dinsdagochtend NS-directeur Meerstadt opheldering gevraagd over de situatie rond de Fyra.

Fyra: problemen spoedig voorbij

Fyra-producent AnsaldoBreda erkent dat de treinen een probleem hebben met sneeuw en ijs. Het bedrijf verwacht binnen enkele dagen een oplossing.

23 januari 2013

NS-directeur niet gerust op snelle oplossing Fyra-problemen

Bij inspectie van de treinen zijn geen mechanische of elektrische fouten gevonden. AnsaldoBreda dat de problemen binnen een paar dagen zijn opgelost. De directeur van de NS is daar niet gerust op.

24 januari 2013

Fyra verdrong stiptste trein België

De betrouwbaarste treinverbinding van België in 2012 was de Beneluxtrein. Juist deze verbinding werd afgeschaft toen de Fyra begin december kwam.

Fyra-probleem kost NS miljoenen

De problemen met de Fyra hebben de NS tot nu toe enkele tientallen miljoenen euro's gekost, zegt president-directeur Meerstadt. NS bereidt een claim voor richting AnsaldoBreda.

25 januari 2013

Mansveld: oplossing Fyra over week

Staatssecretaris Mansveld heeft er vertrouwen in dat er voor volgende week vrijdag een oplossing komt voor de uitgevallen Fyra.

28 januari 2013

Hoorzitting Fyra in Brussel

In een gezamenlijke hoorzitting hopen Nederlandse en Belgische parlementariërs erachter te komen wat de grootste problemen zijn rond de hogesnelheidstrein.

'Deze week nog oplossing voor Fyra'

De topman van het Belgische spoorbedrijf NMBS belooft tijdens de parlementaire hoorzitting in Brussel dat er binnen een week een concreet plan op tafel ligt.

1 februari 2013

Intercity vervangt Fyra

Vanaf 18 februari gaat doordeweeks een intercitytrein rijden van Den Haag-Hollands Spoor naar Brussel ter vervanging van de uitgevallen Fyra.

7 februari 2013

Kamer eist openheid over Fyra

De Tweede Kamer wil dat een geheim rapport over de aanbesteding van de hogesnelheidslijn uit 2006 openbaar wordt gemaakt.

12 februari 2013

Baas moederbedrijf Fyra opgepakt

De Italiaanse politie arresteert de bestuursvoorzitter van Finmeccanica, topman Giuseppe Orsi.

13 februari 2013

Onderzoek India naar Fyra-baas

De arrestatie van Giuseppe Orsi leidt ook in India tot groot corruptieonderzoek.

14 februari 2013

In 2005 al twijfels over Fyra-bouwer

Er waren al in 2005 twijfels over AnsaldoBreda, blijkt uit een geheim onderzoeksrapport dat een Tweede Kamer-commissie zes jaar geleden opstelde.

15 februari 2013

Fyra-topman Orsi treedt af

Giuseppe Orsi treedt af als bestuursvoorzitter van de Italiaanse luchtvaartgroep Finmeccanica, de eigenaar van AnsaldoBreda.

18 februari 2013

Intercity rijdt in plaats van Fyra

Vanaf vandaag is er op werkdagen weer een treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. Een intercity vervangt de Fyra.

25 februari 2013

Vervanger Fyra mogelijk blijvertje

De tijdelijke intercity tussen Den Haag en Brussel blijft mogelijk langer rijden dan eerst de bedoeling was, schrijft staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer.

27 februari 2013

Kamer: meer treinen naar Brussel

De Tweede Kamer wil het aantal treinverbindingen met Brussel verdubbelen.

28 februari 2013

CDA en D66: onderzoek naar Fyra

Oppositiepartijen CDA, D66 en GroenLinks willen een onafhankelijk onderzoek naar het stoppen met de Fyra.

6 maart 2013

Bus populair door wegvallen Fyra

Door de problemen met de Fyra is de vraag naar rechtstreekse busreizen tussen Amsterdam en Brussel flink toegenomen.

26 maart 2013

NS veroorzaakt opzettelijk storingen

Tijdens testritten worden met opzet zo veel mogelijk storingen veroorzaakt om erachter te komen of eerder gevonden storingen zijn verholpen en of er geen nieuwe ontstaan.

5 april 2013

NS: onzeker of Fyra ooit nog gaat rijden

De directie van de NS vraagt zich hardop af of de Fyra ooit nog gaat rijden. De NS wil zijn geld terug van de Italiaanse treinenbouwer als de treinen inderdaad niet meer gaan rijden.

16 april 2013

Geen extra treinen naar Brussel

Het lukt niet om dit jaar dagelijks zestien treinen van Den Haag naar Brussel te laten rijden, schrijft staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer.

29 mei 2013

Kamers: onderzoek alternatief Fyra

De Kamercommissies voor Infrastructuur van Nederland en België willen een onderzoek naar een alternatief voor de Fyra.

31 mei 2013

"Belgen stoppen met Fyra"

De Belgen stoppen met de Fyra, melden Belgische media op basis van verschillende bronnen.

Schade aan Fyra groter dan gedacht

De Belgische omroep VRT meldt dat Fyra-treinen beschadigd zijn geraakt in de drie weken dat ze gereden hebben. Op foto's is te zien dat deuren scheef hangen en dat kabels beschadigd zijn die de treinstellen verbinden.

België stopt met Fyra

De Belgische spoorwegen (NMBS) stoppen met de Fyra. Tijdens een onderzoek zijn 26 cruciale gebreken ontdekt, die gevolgen hebben voor de veiligheid.

Extra treinen na stoppen Fyra

De NMBS en de NS zo snel mogelijk extra treinen laten rijden tussen Nederland en België.

Nog geen besluit NS over Fyra

Anders dan de Belgische spoorwegen heeft NS al Fyra-treinstellen. Het Nederlandse bedrijf zou daarmee ook op het Belgische net kunnen rijden.

CDA wil enquête over Fyra

Het CDA wil een parlementaire enquête naar de Fyra. CDA-Kamerlid De Rouwe vindt de conclusies van de NMBS ontluisterend en vernietigend.

Fyra-bouwer verwerpt kritiek

AnsaldoBreda verwerpt de Belgische kritiek op de Fyra-trein. In een een persbericht noemt het bedrijf het besluit om uit het Fyra-project te stappen "verbijsterend".

3 juni 2013

"NS stopt met Fyra"

Bronnen bij de spoorwegen en ministeries vertellen De Telegraaf dat de NS stopt met de Fyra. Het besluit zou al enige tijd geleden genomen zijn.

NS-topman Meerstadt stapt op

Timo Huges wordt per 1 oktober de nieuwe president-directeur van de NS. Huges volgt Bert Meerstadt op, de NS-topman die verantwoordelijk is voor de problemen rond de hogesnelheidslijn Fyra.

4 juni 2013

NS verliest mogelijk hsl-concessie

De Nederlandse Spoorwegen verliezen mogelijk de concessie voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur schrijft in een Kamerbrief dat ze zich "ten aanzien van de concessie alle rechten voorbehoudt".

Parlementaire enquête naar Fyra

De Tweede Kamer houdt een parlementaire enquête naar de Fyra. Verschillende oppositiepartijen pleiten daar al langer voor en nu hebben ook de regeringspartijen VVD en PvdA zich achter het voorstel geschaard. Daardoor is er een meerderheid voor in de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl