Gilles Simon heeft de achtste finales van de Australian Open bereikt na een curieus duel met zijn landgenoot Gaël Monfils: 6-4, 6-4, 4-6, 1-6, 8-6.

Beide Fransen kenden fysieke ongemakken en werden meerdere keren behandeld.

De knie van Simon, als veertiende geplaatst, leek de doorslag te gaan geven, want hij bewoog steeds slechter en verspeelde een voorsprong in sets.

Monfils kwam langszij en in de vijfde set op 2-0. Na maanden inactiviteit door blessures én al meer dan elf uur arbeid in Melbourne was toen ook bij hem het beste er wel af.

De winstkansen keerden daarna per game en na vijf uur geploeter was de lamme (Simon) de blinde (Monfils) op zijn tandvlees de baas.

Federer eenvoudig langs Tomic

Roger Federer heeft Bernard Tomic weer met beide benen op de grond gezet. Het Australische talent had zichzelf grote winstkansen toegedicht, maar werd eenvoudig opzij gezet: 4-6, 6-7 (5), 1-6.

Vorig jaar troffen beide spelers elkaar ook in Melbourne en toen ging Tomic er kansloos af. De Australiër blaakte nu echter van het zelfvertrouwen nadat hij vorige week zijn eerste ATP-toernooi in Sydney won en dit toernooi nog geen servicegame had ingeleverd.

Federer brak hem echter direct in de openingsgame, waarna de als tweede geplaatste Zwitser zelden problemen kende. En op de twee momenten dat Tomic hoop koesterde (5-3 in de tiebreak en een breakpoint in game één van set drie) was Federer op zijn best.

STER reclame