Natuurorganisaties komen in opstand tegen het besluit van de provincie Drenthe om alle edelherten, wilde zwijnen en damherten die de provinciegrens oversteken af te schieten.

De provincie wil geen groot wild in Drenthe uit angst voor schade aan landbouwgewassen, verkeersonveilige situaties en overdracht van dierziekten. Daarom worden de grote zoogdieren zodra ze in Drenthe verschijnen direct afgeschoten. Ook in de grotere natuurgebieden.

"Gebeurt al decennialang"

"Het afschieten van groot wild gebeurt al decennialang in Drenthe", vertelt Alje Zandt van Natuurmonumenten. "Maar nu is het besluit in heroverweging en dat is voor ons een goed moment om bezwaar aan te tekenen."

Nederland investeert veel geld in het verbinden van alle natuurgebieden zodat wilde dieren van het ene naar het andere gebied kunnen trekken. "Dan moet je ze daar ook de ruimte voor geven", zegt Zandt.

"Genoeg leefruimte"

Natuurorganisaties vinden het beleid van de provincie Drenthe onbegrijpelijk. "Grote natuurgebieden zoals het Drents Friese Wold en het Dwingelderveld bieden genoeg leefruimte voor herten en wilde zwijnen. Het levert juist meerwaarde op voor de natuur en de beleving van natuur", vindt de Drentse boswachter André Donker.

De angst voor ziekten die de dieren zouden overbrengen lijkt ongegrond. De afgelopen jaren is er van overdracht van ziekten in Nederland en omringende landen helemaal geen sprake geweest.

STER reclame