Lot gijzelaars Algerije onduidelijk

tijd van publicatie Aangepast

Er is nog steeds onduidelijkheid over het lot van tientallen gijzelaars in Algerije. Sinds de bevrijdingsactie van het Algerijnse leger hebben veel medewerkers van het gasveld van BP zich nog niet gemeld.

Er is ook twijfel of de bevrijdingsactie beëindigd is. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt vanochtend dat de operatie nog gaande is. De Britten zeggen dat ze verder geen informatie kunnen geven.

Volgens de Algerijnse staatstelevisie zijn er bij de actie van gisteren vier gijzelaars omgekomen. Maar persbureau Reuters meldt op basis van een bron binnen de veiligheidsdiensten dat er dertig gijzelaars en elf islamitische militanten zijn gedood. Onder de slachtoffers zouden BP-werknemers uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Japan zijn.

Uitgeschakeld

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er onder de gijzelaars geen Nederlanders.

De Algerijnse minister van Communicatie houdt zich op de vlakte. "Een groot aantal gijzelaars is bevrijd en veel terroristen zijn uitgeschakeld. Wij betreuren het dat er enkele doden en gewonden zijn gevallen", zegt hij.

Irritaties

De handelswijze van de Algerijnen leidt tot irritaties in het buitenland. De regeringen van de landen waar gijzelaars vandaan komen, waren niet ingelicht over de bevrijdingsactie. Onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan eisen opheldering.

Volgens NOS-verslaggever Lex Runderkamp heeft de onduidelijkheid van Algerije meerdere oorzaken. "We zijn even terug in de oude wereld, ver in de Sahara-woestijn. Daar zitten de internationale media niet bovenop. Je ziet dat het dan ontzettend moeilijk is om heel snel een beeld te krijgen van wat er gebeurde. Ook is de Algerijnse overheid niet scheutig met feiten en informatie", zegt Runderkamp.

STER Reclame