Herman Ram is niet verbijsterd door de bekentenis van Lance Armstrong. "We wisten dit eigenlijk met zijn allen al."

De directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit vond de opening van interview wel verrassend.

"Hij bekent onverbloemd en onverschrokken en dat vind ik wel opmerkelijk", wijst Ram op de eerste vragen van Oprah Winfrey ("Heb je ooit doping gebruikt?, Heb je ooit epo gebruikt?") die Armstrong koel met "yes" beantwoordde.

"Hij is aan het downplayen"

Naarmate het interview vorderde, zag Ram een meer strategische Armstrong. "Hij is ook aan het downplayen. Hij wil de indruk wegnemen dat hij het meesterbrein is, de architect van het hele dopingprogramma. Hij probeert zijn rol klein te maken, dat is natuurlijk strategie."

Armstrong verwees ook naar andere tijden. "Hij heeft gelijk als hij zegt dat het niet het meest geavanceerde dopingprogramma in de sportgeschiedenis was. Wat in de Sovjet-Unie en de DDR gebeurde in de jaren tachtig, was van een heel andere orde. Daar mag je het niet mee vergelijken."

"De bekeerde zondaar"

Ram zag dat de 41-jarige Amerikaan een duidelijk beeld van zichzelf neerzet. "Als de bekeerde zondaar. Dat doet hij knap. Op dat punt vind ik het indrukwekkend, overtuigend zelfs."

"Maar als je nu vraagt: wat voel je er persoonlijk bij?", vervolgt Ram, "dan zeg ik: hij zegt dat hij spijt heeft, maar ik betwijfel of het oprecht is."

Fahey niet onder indruk

Ook WADA-voorzitter John Fahey is niet onder de indruk van de bekentenis. De verklaring van Armstrong dat hij alleen maar deed wat in het peloton wijdverbreid was, noemde de preses van het mondiale antidopingagentschap "een makkelijke manier om te rechtvaardigen wat hij deed: de boel bedriegen."

"Zijn uitspraken geven hem geen enkele geloofwaardigheid", aldus Fahey. "Hij was fout, hij belazerde de boel en er was geen excuus voor wat hij deed. Als hij uit was op verlossing, is hij daar niet in geslaagd."

STER reclame