NOS NieuwsAangepast

Russische activist pleegt zelfmoord

De Russische activist Aleksandr Dolmatov heeft vanochtend in Rotterdam zelfmoord gepleegd. Dolmatov vluchtte in juni naar Nederland omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn thuisland. Hij vroeg hier politiek asiel aan.

Eind juni maakten wij een reportage met Dolmatov. Die zie je rechts. "Ik heb er geen vertrouwen in dat er in Rusland voor mij een rechtvaardige oplossing komt", zei hij toen.

Geheime dienst

Dolmatov was lid van de oppositiepartij 'Een ander Rusland'. Na een demonstratie tegen Poetin werd hij opgepakt. Domatov werd in de gaten gehouden, geschaduwd en bedreigd door de Russische geheime dienst. Het zorgde voor een groeiend gevoel van onveiligheid en resulteerde uiteindelijk voor zijn vlucht naar Nederland. Zijn moeder en zijn vriendin liet hij achter in Rusland.

Dolmatov had in Rusland een hoge functie in de raketindustrie en kende daardoor waarschijnlijk staatsgeheimen. Daardoor viel zijn vlucht extra op: zijn asielaanvraag in Nederland was in Rusland groot nieuws.

Afscheidsbrief

Sinds gisteravond zat Dolmatov in de vreemdelingendetentie in Rotterdam. Vanochtend om zeven uur werd het lichaam van Dolmatov in zijn cel gevonden. Uit onderzoek van de schouwarts blijkt dat het om zelfmoord gaat.

De Russische activist liet een afscheidsbrief achter. De woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil weinig zeggen over de inhoud van die brief. Zijn zelfmoord heeft volgens de woordvoerder te maken met persoonlijke redenen. Zijn asielaanvraag en de lopende procedure zouden volgens diezelfde woordvoerder geen rol hebben gespeeld.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl