Minister Dijsselbloem stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van de eurogroep. Dijsselbloems naam wordt al weken genoemd, maar hij hield zich tot nu toe steeds op de vlakte.

Vandaag zei hij in de Kamer dat hij zich morgen kandidaat stelt. "Ik wil geen schijndebat voeren", voegde hij eraan toe. Dijsselbloem zei dat deze week is afgesproken dat kandidaten zich uiterlijk vrijdag kunnen melden.

De minister zei ook dat er voldoende steun voor zijn kandidatuur lijkt te zijn. Volgens hem is het voorzitterschap zeer in het Nederlands belang. In de eurogroep zijn alle Europese landen vertegenwoordigd die de euro als munt hebben.

Frans Weekers

Als Dijsselbloem inderdaad wordt benoemd, zal staatssecretaris Weekers de Nederlandse stoel in de eurogroep bezetten. Nu is de Luxemburgse premier Juncker voorzitter en de belangen van Luxemburg in de groep worden behartigd door de Luxemburgse minister van Financiën.

Dijsselbloem zei verder dat het hard werken wordt, maar dat het ministerschap en het voorzitterschap van de eurogroep wel zijn te combineren. De minister benadrukte dat hij tegenover de Tweede Kamer volledig verantwoordelijk blijft als minister.

Steun in Kamer

De meerderheid van de Kamer steunt zijn kandidatuur. PVV en SP zijn tegen. Volgens die partijen perkt de benoeming van Dijsselbloem de onderhandelingsruimte van Nederland in.

PVV-woordvoerder Van Dijck diende een motie in waarin staat dat Dijsselbloem de functie niet moet aanvaarden en dat hij anders zijn ontslag moet indienen als minister. Behalve de PVV steunt geen enkele partij die motie.

STER reclame