NOS NieuwsAangepast

Status quo bij gijzeling Algerije

Bij de gijzelingsactie bij een gasveld in Algerije zijn mensen die gewoon met hun werk bezig waren in koelen bloede vermoord. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague gezegd. Hij bevestigde dat een van doden een Brit is. Het andere slachtoffer zou een Algerijn zijn.

Een Algerijnse organisatie die zich 'Ondertekenaars met Bloed' noemt zit achter de gijzeling. De groep bestaat uit zo'n twintig Algerijnen en heeft banden met al-Qaida. Gisterochtend vielen ze een gebouwencomplex bij het gasveld van oliemaatschappij BP aan. Het veld ligt in het oosten van Algerije, bij de grens met Libië. Enkele tientallen gegijzelden worden daar vastgehouden.

Westerlingen

Volgens Arabische media zijn de lokale medewerkers weer vrijgelaten. Alleen de westerlingen zouden nog gevangen zitten. Het gaat naar verluidt om 13 Noren, 7 Amerikanen, 3 Japanners, een Ier en een onbekend aantal Britten. Zij zitten in het gebouwencomplex bij het gasveld, bewaakt door de gijzelnemers. Veiligheidstroepen hebben het terrein daaromheen omsingeld.

De groep eist de vrijlating van 100 gevangenen, het stopzetten van de Franse acties in Mali en 20 terreinwagens om mee naar het buitenland te vluchten. De Algerijnse regering laat weten niet met hen te onderhandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl