Franse grondtroepen zijn in Mali het gevecht aangegaan met de islamitische rebellen uit het noorden van het land. Er wordt gevochten bij Diabaly en Konna.

Diabaly wordt door de Fransen met artillerievuur bestookt, meldt NOS-correspondent Koert Lindijer. De stad is in nog in handen van de rebellen. Ooggetuigen melden dat er ook in de straten van de stad Diabaly gevochten wordt tussen de twee partijen. Franse commando's zouden er actief zijn.

Burgers

De gevechten vinden volgens Al-Jazeera plaats buiten het centrum van de stad. Daardoor zou de burgerbevolking van Diabaly gespaard blijven, meldt de Arabische zender.

De Franse strijdkrachten hebben de berichten over de gevechten nog niet bevestigd. Gisteravond zei een woordvoerder dat het "een uur tot drie dagen" kon duren voordat de Fransen in contact zouden komen met de rebellen.

Nigeria

Afgelopen weekend begon het Franse leger een offensief tegen de rebellen in een poging hun opmars naar de Malinese hoofdstad Bamako te staken. Dat kon echter niet verhinderen dat Diabaly maandag in handen viel van de rebellen.

De Fransen moeten later vandaag steun krijgen van 200 militairen uit Nigeria. Zij maken deel uit van een West-Afrikaanse troepenmacht van Ecowas, die de regering van Mali zal steunen. In totaal worden 3300 militairen verwacht.

STER reclame