Ruim 3500 huishoudens met een NHG-hypotheek hebben hun huis vorig jaar gedwongen met verlies moeten verkopen. Dat is 77 procent meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie.

Niet eerder deden zoveel huishoudens een beroep op de regeling. In de meeste gevallen is een scheiding de oorzaak van de verkoop.

Het gemiddelde verlies per woning is ongeveer 34.000 euro. Ondanks de dalende huizenprijzen is dat ten opzichte van vorig jaar nauwelijks gestegen.

Lagere rente

90 procent van de huizen onder de 320.000 euro wordt gekocht met een hypotheek met NHG-garantie. Een hypotheek afsluiten met NHG is goedkoper doordat banken dan een lagere hypotheekrente rekenen.

De NHG staat borg voor de eventuele restschuld bij gedwongen verkoop, waardoor het risico voor klanten en banken minimaal is. De NHG vergoedt de banken voor de geleden schade. Die bedroeg vorig jaar in totaal bijna 100 miljoen euro.

Onderhoud

Volgens de NHG wordt er veel minder geleend voor renovatie van woningen, want achterstallig onderhoud en energiebesparing kan niet meer volledig worden meegefinancierd.

NHG-directeur Karel Schiffer: "Door het ontbreken van voldoende eigen geld zullen veel eigenaren moeten afzien van woningverbetering. Dat is slecht voor de kwaliteit en duurzaamheid van het particuliere woningbezit."

STER reclame