Het kabinet stelt Nederlandse transportvliegtuigen beschikbaar om Frans legermaterieel naar Mali te brengen. Dat schrijven de ministers Hennis, Timmermans en Ploumen aan de Tweede Kamer.

Frankrijk had om die steun gevraagd. De vliegtuigen zullen voorlopig nog niet naar Mali zelf vliegen, maar naar de buurlanden. In Mali is het nog te gevaarlijk.

Het kabinet denkt dat de Nederlandse vliegtuigen al op korte termijn zullen worden ingezet. Er gaan verder geen Nederlandse militairen naar Mali, maar minister Ploumen denkt wel na over ontwikkelingshulp.

Noodhulp

Het kabinet benadrukte gisteren dat het de afgelopen tijd ruime ervaring heeft opgedaan in Mali. Na de militaire coup vorig jaar verbrak het kabinet de ontwikkelingsrelatie met de Malinese overheid. Maar samenwerking met organisaties ging wel door.

Minister Ploumen wil via de UNHCR noodhulp geven aan Mali. Dat geld moet worden gebruikt voor het opvangen van slachtoffers van het geweld. Verder trekt ze 1 miljoen euro uit voor de ziekenhuizen in het gebied.

STER reclame