Jason W., die is veroordeeld voor lidmaatschap van de terroristische Hofstadgroep, mag op korte termijn onder bewaking met verlof. Dat zegt een woordvoerder van staatssecretaris Teeven.

Eerder weigerde de staatssecretaris het verlof nog. Daarop ging Jason W. in beroep. De beroepscommissie besloot eind vorig jaar dat het verzoek ten onrechte is afgewezen, omdat Jason W. zich moet kunnen voorbereiden op zijn terugkeer in de maatschappij. Dat weegt volgens de commissie zwaarder dan het vluchtgevaar.

Handgranaat

Staatssecretaris Teeven heeft daarop advies ingewonnen bij politie en justitie, die zeggen dat ze W. niet langer als een vluchtgevaarlijke gedetineerde zien. Bovendien hebben deskundigen bevestigd dat het beter is om Jason W. onder bewaking op verlof te laten gaan dan om hem na acht jaar gevangenisstraf ineens op straat te zetten. De bewaking betekent dat er tijdens het verlof constant iemand bij W. is.

Jason W. heeft zijn straf bijna uitgezeten. Hij gooide in 2004 een handgranaat naar politiemensen in Den Haag die hem wilden arresteren.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in 2010 dat de Hofstadgroep een organisatie van moslimterroristen was rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Eerder oordeelde het hof in Den Haag dat de groep geen terroristische organisatie was.

STER reclame