Bijna de helft van de SGP-politici in gemeente en provincie zou het een goede zaak vinden als vrouwen de partij zouden vertegenwoordigen in gemeenteraad, Provinciale Staten en Tweede en Eerste Kamer.

Dat blijkt uit een enquête van het EO-programma De Vijfde Dag onder 127 burgemeesters, wethouders, Staten- en raadsleden. Drie van hen zeiden hun lidmaatschap te zullen opzeggen als er vrouwen op de kieslijst komen.

'Geen rol weggelegd'

Het SGP-bestuur maakte maandag bekend dat het zijn reglementen aanpast, zodat vrouwen in theorie op de kieslijst kunnen komen. Tegelijkertijd zei het dat er niets verandert aan het standpunt dat er voor vrouwen geen rol is weggelegd in de politiek.

Zo'n 80 procent van de SGP'ers vindt het een goed besluit om vrouwen in theorie toe te laten tot de kieslijsten. Vijftien procent vindt dat dit niet ver genoeg gaat. Nog eens 15 procent denkt dat er nu ook echt vrouwen op hun lijst komen te staan.

Het Reformatorisch Dagblad, dat in SGP-kringen populair is, ondervroeg 1100 lezers. Zeventig procent is het in grote lijnen eens met het besluit om vrouwen formeel toegang te geven tot de kieslijsten.

STER reclame