Nederland wil dat er haast wordt gemaakt met het opzetten van een Europese trainingsmissie voor Malinese militairen. Dat schrijft minister Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook vindt Buitenlandse Zaken een "versterkte en versnelde inzet van de internationale gemeenschap" nodig. De Franse militairen die sinds vrijdag in Mali actief zijn, beperken zich vooralsnog tot luchtaanvallen op bolwerken van de moslimrebellen.

Het Malinese leger probeert gebied te heroveren op de moslimrebellen en probeert de Malinese steden te beschermen tegen de opmars van de extremisten, maar is niet in staat die te stuiten.

Geen verzoek

Timmermans vindt dat er geen tijd verloren mag gaan bij het inzetten van de internationale gemeenschap nu ook de VN-Veiligheidsraad unaniem heeft ingestemd met een buitenlandse interventie.

Of Nederland zal deelnemen aan de trainingsmissie zal het kabinet later besluiten. Er is nog geen verzoek gekomen van de Fransen.

Ontwikkelingshulp

Timmermans ziet ook een rol weggelegd voor Nederland bij het steunen van maatschappelijke organisaties in Mali. De ontwikkelingshulp is in maart vorig jaar bevroren na de militaire coup, maar de samenwerking met verschillende organisaties is wel doorgegaan.

Daarom heeft Nederland een voorsprong op andere landen. Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking zal bekijken wat Nederland kan doen en hoeveel geld daarvoor kan worden uitgetrokken.

STER reclame