'Sociale zoekmachine' Facebook

Aangepast

Facebook heeft een sociale zoekmachine geïntroduceerd, die gebruikmaakt van kenmerken als interesses en locatie. De nieuwe zoekmethode, genaamd Graph Search, werd onthuld door Facebook-topman Mark Zuckerberg tijdens een persevenement.

Gebruikers van Facebook kunnen straks in gewone taal intikken wat ze zoeken, zoals "Music liked by my friends", "Friends in Amsterdam who like Star Wars", "Pictures of my friends before 1990" en "Restaurants in Rotterdam my friends like".

Zuckerberg benadrukt dat de zoekmachine rekening houdt met de privacyvoorkeuren van gebruikers: wie nu van iemand geen toegang krijgt tot bepaalde pagina's of foto's, krijgt die toegang ook niet via de zoekmachine.

Trend

Graph Search past in de trend waarbij software geleerd wordt menselijke taal te begrijpen. Het doel is dat zoekmachines en smartphones gegevens verzamelen of acties uitvoeren na het inspreken of intikken van gewone zinnen, in plaats van trefwoorden of specifieke commando's.

Niet iedereen krijgt meteen de beschikking over Graph Search: Facebook maakt de zoekmachine de komende maanden gefaseerd beschikbaar voor mensen die het sociale netwerk gebruiken in het Amerikaans-Engels.

STER Reclame