De VN Veiligheidsraad staat unaniem achter een buitenlandse interventie in Mali. Dat heeft de Franse VN-ambassadeur Araud gezegd na een vergadering van het hoogste politieke orgaan van de VN.

Sinds vrijdag helpt het Franse leger de regering van Mali bij het herstellen van het gezag in het noorden van het land. Andere westerse landen hebben Frankrijk logistieke bijstand beloofd bij de interventie. Dat zijn de Verenigde Staten, België, Canada, Groot-Brittannië, Denemarken en mogelijk Duitsland.

De Nederlandse ambassadeur in Frankrijk verwacht niet dat Nederland een bijdrage gaat leveren aan de interventie. De militaire operatie blijft beperkt tot luchtaanvallen en is nog niet erg omvangrijk, zei ambassadeur Kronenburg bij Pauw en Witteman.

Nigeriaanse generaal

Ondertussen gaan de voorbereidingen verder voor het opzetten van een Afrikaanse interventiemacht in Mali. Inmiddels is een Nigeriaanse generaal aangekomen om de Ecowasmissie te leiden.

Onder zijn leiding ontmoeten de leiders van de West-Afrikaanse strijdmachten elkaar vandaag in Bamako. De komende dagen en weken worden minstens 3300 Afrikaanse militairen in Mali gestationeerd om Frankrijk en de Malinese strijdkrachten te helpen. De Ecowasmilitairen komen uit Senegal, Burkina Faso, Niger, Nigeria en Guinee.

STER reclame