NOS NieuwsAangepast

Reisbeperkingen Cuba opgeschort

Vanaf vandaag hebben Cubanen geen uitreisvisum meer nodig om hun land te verlaten. Het afschaffen van de beperkingen op reizen is een populair onderdeel van de hervormingen die de Cubaanse leider Raúl Castro heeft aangekondigd.

Decennialang moesten Cubanen een duur en moeilijk te krijgen uitreisvisum aanvragen om het socialistische eiland te mogen verlaten. Met als gevolg dat honderdduizenden Cubanen hun vaderland zonder toestemming de rug toekeerden.

Ze liepen daarbij het risico niet meer terug te mogen komen, hun bezittingen kwijt te raken en hun staatsburgerschap te verliezen. Dankzij de nieuwe migratiewet mogen Cubanen die het lands destijds stiekem verlieten, weer terugkeren.

Oppositie

De Cubanen zijn dolblij dat de reisbeperkingen zijn opgeheven, weet correspondent Marc Bessems. "Vrijwel iedereen heeft wel een familielid buiten Cuba."

Een paar beperkingen blijven nog bestaan. "Mensen die belangrijke beroepen hebben mogen niet zomaar weg. En ook staatsgevaarlijke Cubanen niet. Waarmee Castro waarschijnlijk de oppositie bedoelt", zegt Bessems.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl