'Dit zijn geen gummi-Römer'

Deze week werd duidelijk dat bezoekers vanaf 2014 midden in Utrecht een blik zullen kunnen werpen op de Romeinse resten onder de stad. In een bezoekerscentrum 5 meter onder het Domplein zullen de resten van een eeuwenoud Romeins castellum te zien zijn. Voor wie nu al meer wil weten over Romeinen die hier gelegerd waren, is er het nieuwe fotoboek Romeinen van Stef Verstraaten.

Verstraaten fotografeerde de re-enactors uit heel Europa tijdens festivals. "Ik kreeg de crème de la crème voorgeschoteld. Dit zijn geen gummi-Römer, van die Italianen die in een plastic pakje bij het Colosseum centjes verdienen. Dit is totaal iets anders."

Clichébeeld

Veel van de gefotografeerde kleding en wapens in het boek hebben de mensen zelf gemaakt, liefst zo authentiek mogelijk. "Ze zoeken alles helemaal uit. Ze bezoeken musea om dingen na te meten en bestuderen archeologische vondsten. Op basis van de nieuwste inzichten creëren ze dan hun uitrusting."

Wat Verstraaten opviel, is dat die kleding vaak verschilt van het clichébeeld van dé Romein. "Als je kijkt naar de Hollywood-Romein, dan dat is een totaal stereotype. Het beeld is versimpeld, het was allemaal veel meer divers. Ze hebben lang niet allemaal in dat Asterix-en-Obelixpakje rondgelopen. Deze mensen zijn geen 'Romeinen', maar bijvoorbeeld Bataafse hulptroepen uit de vroege eerste eeuw."

Experimentele archeologie

De hang naar detail levert ook een bijzondere wisselwerking op met de archeologie. Experimentele archeologie, heet het. Zo kwamen re-enactors achter foutjes op de Zuil van Trajanus. "Daar zie je dat ze hun helmen op een bepaalde manier dragen als ze marcheren. Maar die re-enactors zijn erachter gekomen dat dat helemaal niet handig is. Die helm moet midden op de buik hangen."

De summiere historische gegevens leiden ook vaak tot felle debatten in het wereldje. Berucht zijn de Tuniek Oorlogen, over welke kleuren het Romeinse uniform was.

In het boek staan bijvoorbeeld mariniers met een blauw uniform. "Die kleur was erg duur in die tijd, wat volgens sommigen betekent dat blauw geen optie was. Dat wordt op de millimeter uitgevochten. Verbazingwekkend hoeveel energie mensen erin steken."

Stef Verstraaten - Romeinen - Vantilt - ISBN: 9789081540041

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl