Popprijs 2012 voor band Racoon

time icon Aangepast

De Popprijs 2012 is gewonnen door Racoon. De band kreeg de belangrijkste prijs in de Nederlandse popmuziek uitgereikt tijdens het popfestival Eurosonic/Noorderslag in Groningen.

De prijs is voor de artiest of de band die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij speelt ook de lengte van de carrière mee.

De prijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque van 10.000 euro.

1997

Racoon bestaat sinds 1997. De band heeft vier leden: zanger Bart van der Weide, basgitarist Stefan de Kroon, gitaris Dennis Huige en drummer Paul Bukkens.

De grootste hits zijn 'Love You More', dat in 2005 de meest gedraaide single op 3FM was, en 'No Mercy' uit 2011. In de Top 2000 van vorig jaar had Racoon 12 noteringen.

De jury zegt dat Racoon zich in 2012 goed heeft gemanifesteerd. In juni behaalde hun laatste album, 'Liverpool Rain', de eerste plaats in de albumlijsten, meer dan een jaar nadat de plaat was verschenen.

Platenmaatschappij

De jury vindt het bijzonder dat de band met een plaat zo lang succes heeft zonder enige steun van grote platenmaatschappijen.

STER Reclame