AGOVV uit het betaald voetbal

Aangepast

AGOVV gaat niet in beroep tegen het faillissement dat uitgesproken werd door de rechtbank van Zutphen.

Dat betekent dat de club uit Apeldoorn uit het betaald voetbal verdwijnt.

De Jupiler League-club heeft een schuld van 400.000 euro bij de Belastingdienst. De club kampte sinds de terugkeer in het betaalde voetbal in 2003 al vaker met grote financiële problemen. Zo verkeerde de club in 2007, 2010 en 2011 ook al in zwaar weer.

De KNVB zal, zodra de beroepstermijn op 17 januari verstreken is, de licentie van AGOVV intrekken. De resultaten van AGOVV van dit seizoen worden geschrapt. MVV en Sparta blijven periodekampioen.

Dertig man op straat

"Er was draagvlak nodig om een kans te maken in het hoger beroep", licht financieel adviseur Rudwin Pieëte van AGOVV toe.

"Doorslaggevend was hoe de gemeente Apeldoorn tegenover het reddingsplan zou staan. Er was een investeerder bereid gevonden om geld te steken in een project voor Berg en Bos, maar er is onvoldoende vertrouwen dat er concrete medewerking van de gemeente zou komen. Om die reden is besloten mensen niet langer in onzekerheid te laten."

Het besluit om niet in beroep te gaan betekende dat er vrijdag voor dertig mensen ontslag is aangevraagd. Trainer Andries Ulderink en de contractspelers zitten daarbij.

Pieëte kon niet onmiddellijk iets zeggen over het voortbestaan van de vereniging. "Die was afhankelijk van de inkomsten uit het betaald voetbal, dus het is duidelijk dat de situatie niet rooskleurig is."

RBC en Haarlem gingen AGOVV voor

RBC Roosendaal was de laatste club die uit het betaalde voetbal verdween. De club werd op 8 juni 2011 failliet verklaard en keerde daarop terug naar de amateurs.

Een jaar eerder was het HFC Haarlem dat het profvoetbal moest verlaten. Op 3 februari 2010 verviel de licentie van de club die vanaf 1954 in het betaalde voetbal actief was. Haarlem fuseerde met amateurvereniging Kennemerland.

Sinds de invoering van het betaalde voetbal verdwenen ook VC Vlissingen (1992), FC Wageningen (1992) en SC Amersfoort (1983).

STER Reclame