NOS NieuwsAangepast

Twaalf moorden in tien dagen

In de eerste tien dagen van 2013 zijn in Nederland opvallend veel mensen door geweld om het leven gekomen. Er zijn al twaalf gevallen van moord of doodslag bekend. Het gemiddelde van de afgelopen jaren ligt op nog geen vijf doden per tien dagen.

Vooral het afgelopen etmaal was bloedig, met zeker vijf sterfgevallen door geweld. Gisteravond overleed een man van 76 in Amsterdam-Noord, die zwaargewond en geboeid in zijn huis was gevonden. Afgelopen nacht werd een zwaargewonde vrouw gevonden op een fietspad in Duivendrecht, die ter plekke overleed.

Piek

Vanochtend bleek er een dode man te liggen in een Turks clubhuis in Rotterdam en later ook een dode man op een terrein in Weert. Beiden waren door geweld om het leven gekomen. En tot slot werd aan het begin van de middag in een huis in Den Helder een man neergestoken, die later ook overleed.

Er bestaat geen verband tussen de zaken, maar het hoge aantal valt op, zei misdaadjournalist Mick van Wely bij BNN Today op Radio 1. "Ik schrok er vandaag wel van." Hij wijst erop dat het aantal doden door geweld op langere termijn juist daalt. Volgens Van Wely is het ook niet gebruikelijk dat er een piek is aan het begin van het jaar.

Geweld

Opvallend is verder dat de meeste slachtoffers in de eerste tien dagen van 2013 vrouwelijk zijn, zegt Van Wely. De bekendste zaak is die van de 16-jarige Maryam uit IJsselstein. Normaal komen er ongeveer twee keer zoveel mannen als vrouwen door geweld om het leven, blijkt uit CBS-cijfers.

Het CBS telde van 2006 tot en met 2011 jaarlijks gemiddeld 167 slachtoffers van moord en doodslag. Dat komt overeen met 4,6 gevallen per tien dagen. Over 2012 zijn nog geen CBS-cijfers bekend, maar Elsevier telde 146 moorden. In de jaren 90 lag het gemiddelde nog boven de 250 slachtoffers per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl