Claim van 408 miljoen tegen SNS

tijd van publicatie Aangepast

Een projectontwikkelaar heeft bij het hof in de Spaanse stad Murcia een schadeclaim van ruim 408 miljoen euro aangemeld tegen bank-verzekeraar SNS Reaal. Ronald Ras houdt de bank verantwoordelijk voor de teloorgang van zijn golfresort.

De juridische strijd moet nog beginnen en het is dus niet gezegd dat SNS Reaal de claim geheel of gedeeltelijk moet betalen. Het conflict laat zien hoe moeilijk het voor het bedrijf is om zijn vastgoedproblemen op te lossen.

De verliezen bij vastgoedtak SNS Property Finance zijn inmiddels opgelopen tot bijna 2 miljard euro en hebben een gat geslagen in de kapitaalpositie van de bank.

Slecht moment

Bovendien komt de kwestie op een uiterst ongelukkig moment. SNS zit in de laatste fase van lastige onderhandelingen met de overheid en met andere banken om een oplossing te vinden voor de vastgoedproblemen. De kans is groot dat de bank opnieuw staatssteun nodig heeft.

Daar komt nu dus de claim (.pdf) van vastgoedontwikkelaar Ras bij. Ras claimt dat SNS het contract heeft geschonden door eenzijdig de financiering van het golfresort Mosa Trajectum op te zeggen.

SNS Property Finance wil niets zeggen over deze zaak, behalve dat het geen formele claim of dagvaarding van Ras heeft ontvangen. "De heer Ras schermt al sinds november 2012 met een mogelijke claim van 408 miljoen euro", zegt de bank. "Ondanks ons verzoek daartoe komt Ras niet met een onderbouwing van die claim." Daarnaast stelt SNS vast dat het bedrijf nog 130 miljoen euro van Ras krijgt.

Golfresort Mosa Trajectum

Het moest het grootste golfresort van Spanje worden, met meer dan 2000 luxe villa's, verschillende golfbanen, een winkelcentrum, hotels en zelfs een sportinstituut onder leiding van Johan Cruijff.

In 2000 werd met de aanleg van het resort begonnen. Het project werd gefinancierd door Bouwfonds, dat in 2006 werd overgenomen door SNS Reaal. Toen twee jaar later de crisis uitbrak, besloot SNS zich helemaal terug te trekken uit het buitenlandse vastgoed en dus ook uit Mosa Trajectum.

Nu ligt het terrein er desolaat bij. De beveiliging is verdwenen en regelmatig worden bouwmaterialen en dure olijfbomen gestolen. Het winkelcentrum staat leeg, een van de twee golfbanen is volledig overwoekerd. De golfbaan die over is, wordt minimaal onderhouden.

Investeerders

Het conflict over Mosa Trajectum en drie andere vastgoedprojecten van Ras in Spanje eindigt nu voor de rechter. SNS Property Finance, de vastgoedtak van SNS Reaal, claimde eerder al 130 miljoen euro van Ras, maar die weigerde te betalen. Afgelopen zomer besloot de bank daarom het project openbaar te veilen. Er kwam geen bod, waardoor SNS automatisch eigenaar werd van het resort.

Ras heeft naar eigen zeggen tot vier keer toe investeerders gevonden om het project terug te kopen, maar SNS weigerde daarmee akkoord te gaan. Volgens Ras rest hem daarom niets anders dan zich terug te trekken. Hij stopt eind van deze maand met het onderhoud van het resort, dat hem nog altijd meer dan een ton per maand kost. Dan ontslaat hij ook de laatste werknemers.

Schuld

Volgens Ras ligt de schuld voor het falen van dit project volledig bij SNS Property Finance. Toen de crisis op de vastgoedmarkt in Spanje uitbarstte, was het mogelijk om de ambities terug te schroeven en het project met een minimale financiering rendabel te houden, stelt Ras.

SNS en het bedrijf van Ras hadden een joint venture met een hypotheek die doorliep tot 2012. Volgens Ras heeft SNS Property Finance door het eenzijdig opheffen van die hypotheek het contract geschonden. Volgens het contract had de bank wel het recht om zich terug te trekken, maar ook de verplichting om voor een andere financier te zorgen. Dat lukte natuurlijk niet vanwege de crisis. "99 procent kans dat ik dit win", zegt Ras. "100 procent mag je nooit zeggen."

STER Reclame