NOS NieuwsAangepast

'Geen frietkramen meer bij scholen'

Gemeenten moeten geen vergunning meer geven voor frietkramen in de buurt van scholen. Dat vindt voorzitter Paul Rosenmöller van het Convenant Gezond Gewicht. Net als bij coffeeshops zou er een minimumafstand van de school tot de frietkraam moeten gelden.

Ongeveer één op de zeven kinderen is te dik. Om daarin verandering te brengen, hebben veel scholen al een programma om gezond voeding te stimuleren. "Maar als er dan om de hoek een mobiele frietkraam staat, dan zeg ik: dat moeten we echt veranderen", zegt Rosenmöller.

Schoolkantine

Scholengemeenschap De Goudse Waarden in Gouda maakte vergeefs bezwaar bij de gemeente tegen de komst van een frietkraam in de buurt. Volgens Rosenmöller moeten gemeenten hun Algemene Plaatselijke Verordening aanpassen om vergunningen te kunnen weigeren.

Locatiemanager Jan Evergroen van De Goudse Waarden zou dat toejuichen: "De frietkraam achter onze school is onverwachts geplaatst en verkoopt ongezonde voeding, terwijl we zelf een schoolkantine hebben die voornamelijk gezonde voeding aanbiedt."

De eigenaar van de frietkraam zou het onterecht vinden als hij plaats moet maken. Volgens hem verkoopt de school zelf ook broodjes hamburger en gefrituurde producten. "Als de school het verkoopt dan is het wel gezond en als wij het verkopen is het ineens ongezond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl