De onderhandelingen tussen Turkije en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK zullen binnenkort tot vrede leiden. Dat zegt een broer van de veroordeelde PKK-leider Öcalan in een interview met correspondent Bram Vermeulen.

Turkije en de PKK voeren sinds vorig jaar geheime onderhandelingen. Turkije zou hiervoor gekozen hebben omdat het niet lukt om de PKK met militaire middelen te verslaan. Turkije zou willen proberen om het conflict voor de zomer op te lossen. In ruil voor een staakt-het-vuren willen de Koerden meer rechten.

De broer van Abdullah Öcalan, Osman Öcalan, zegt nu dat er iets staat te gebeuren. "Dit is een zeer belangrijk moment in de geschiedenis", zegt hij.

Aanslagen

Osman Öcalan vocht jarenlang voor de PKK in het zuidoosten van Turkije. Hij pleegde er ook aanslagen op Turkse doelen. Bij de strijd tussen Turkije en de PKK zijn sinds 1984 naar schatting 40.000 mensen om het leven gekomen.

Ook recent waren er nog gevechten tussen het Turkse leger en de PKK. Op oudejaarsdag werden tien PKK-strijders gedood. Maandag kwamen bij gevechten twaalf PKK'ers en een Turkse militair om het leven.

PKK-leider Öcalan werd in 1999 in Turkije ter dood veroordeeld. Zijn straf werd later omgezet in levenslang.

STER reclame