Het hoorspel 'Sprong in het heelal', geregisseerd door Léon Povel, inspireerde André Kuipers om ruimtevaarder te worden. Dat vertelt de astronaut naar aanleiding van het overlijden van Povel (101) gisteren.

De KRO zond Povels versie van het populaire sciencefictionhoorspel tussen 1955 en 1958 in drie langlopende series uit. Kuipers was bij de eerste afleveringen nog niet geboren, maar luisterde wel gefascineerd naar een herhalingin de jaren 70. Hij nam Povels serie op met een bandrecorder van zijn vader, want hij was gek op sciencefictionhoorspelen.

Volgens Kuipers was de serie heel mystiek en spannend. "Dat was het typische: het onbekende dreigende. Je hebt de hele tijd het gevoel: er gebeuren rare dingen, maar je weet niet wat. Met die specifieke geluiden, de stemmen van de acteurs, dat was prachtig. Ik keek er elke week naar uit."

Verjaardag

Kuipers nam de serie zelfs mee naar het ruimtestation ISS. "Elke avond luisterde ik naar een aflevering. Het is ondertussen al 60 jaar oud, maar nog steeds neemt het je mee."

Twee dagen na de raketlancering van Kuipers werd Povel 100 jaar. Kuipers belde hem om te feliciteren. "Ik kon hem vanuit de ruimte bedanken voor alle inspiratie. Het is een van de drijfveren geweest om zelf ruimtevaarder te willen worden." Ook voor Povel was het leuk om te horen dat zijn creatie echt in de ruimte was. "Toen ik belde, liet ik de achtergrondgeluiden horen van het begin. Die typische klanken in de serie vond ik leuk, de geluiden die hij gebruikte."

Voorwoord

Toen het overlijden van Povel bekend werd, was Kuipers toevallig net bij de uitgeverij om een voorwoord in te spreken voor een heruitgave van de hoorspelen, die over een paar weken verschijnt.

STER reclame