Regisseur Léon Povel overleden

Aangepast

Hoorspelregisseur en televisieregisseur Léon Povel is gisteren overleden. Hij is 101 jaar oud geworden.

Povel begon in 1932 als radio-omroeper bij de KRO. In die hoedanigheid bracht hij nieuws over diverse historische feiten. Zo mocht hij in 1932 melden dat het laatste gat in de Afsluitdijk was gedicht. Povel bleef tot 1976 bij de KRO werken.

'Sprong in het heelal'

Na de Tweede Wereldoorlog begon hij met het produceren en regisseren van hoorspelen. Een van zijn bekendste hoorspelen is 'Sprong in het heelal'.

Dit populaire sciencefictionhoorspel werd tussen 1955 en 1958 in drie langlopende series door de KRO uitgezonden. In die tijd werd ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opgericht en stuurde de Sovjet-Unie de eerste Spoetnik de ruimte in.

Werkelijkheid

De geluiden die Povel gebruikte in zijn hoorspelen bleken later goed overeen te komen met de werkelijkheid. Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag vertelde Povel in een interview voor de VPRO Gids dat hij "bijna geloofde" dat de Amerikanen bij een raketlancering het geluid van hem "gegapt" hadden.

Astronaut André Kuipers is een groot fan van Povel. Tijdens zijn verblijf in het ISS beluisterde hij de hoorspelen, die enkele jaren geleden zijn uitgegeven door uitgeverij Rubinstein.

Toen het nieuws van het overlijden van Povel bekend werd was hij toevallig net bij de uitgeverij om een voorwoord in te spreken voor een heruitgave van de hoorspelen, die over een paar weken verschijnt.

Dramaregisseur

Povel maakte in totaal meer dan 900 hoorspelen. Daarnaast werkte hij ook nog enkele jaren als dramaregisseur voor de KRO-televisie.

STER Reclame