NOS NieuwsAangepast

IGZ staat achter deal met neuroloog

De Inspectie voor de Gezondheidszorg blijft achter de afspraken staan die in het verleden zijn gemaakt met neuroloog Jansen Steur. In 2010 tekende Jansen Steur een overeenkomst (.pdf) waarin stond dat hij niet tuchtrechtelijk zou worden vervolgd als hij nooit meer aan het werk zou gaan.

CDA-Kamerlid Omtzigt beschuldigde de Inspectie er vanmorgen van "het op een akkoordje te hebben gegooid" met de neuroloog.

"Het heeft er alle schijn van dat de Inspectie een overeenkomst heeft getekend: zolang jij maar niet in Nederland werkt, vinden wij alles best." Omtzigt heeft opnieuw Kamervragen gesteld.

Deal

Zo'n overeenkomst bestaat, bevestigt de Inspectie. De deal werd gesloten nadat Jansen Steur zich vrijwillig uit het BIG-register had laten schrijven, en hij dus al niet meer in Nederland als arts mocht werken. "Het aanspannen van een zaak bij de tuchtrechter was daarom sowieso niet meer aan de orde", zegt een woordvoerder.

Dat de afspraken alleen voor Nederland werden gemaakt, is volgens de Inspectie niet gek, omdat de instantie alleen over Nederland gaat. "Ons toezicht reikt tot aan de landsgrenzen." Ziekenhuizen in het buitenland zijn zelf verantwoordelijk voor het natrekken van het verleden van hun artsen.

De overeenkomst werd eind 2010 gesloten. Zes jaar eerder spraken de Inspectie en de neuroloog al af dat Jansen Steur zich psychiatrisch zou laten onderzoeken, en dat hij het bij de Inspectie zou melden als hij weer aan het werk zou gaan.

Bekende

Op basis van dat onderzoek concludeerde de Inspectie twee jaar later dat de neuroloog onder strikte voorwaarden weer aan het werk mocht. Het onderzoek bleek later te zijn uitgevoerd door een bekende van Jansen Steur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl