NOS NieuwsAangepast

Helft Fyra-treinen niet op tijd

Nog steeds zijn er problemen met de Fyra. De hogesnelheidslijn die sinds een maand rijdt van Amsterdam naar Brussel komt te vaak niet op tijd aan en ook vallen veel treinen uit.

Volgens directeur Jan-Willem Siebers van NS Hispeed is het in de eerste week dat de Fyra ging rijden absoluut niet goed gegaan. "We hebben de problemen meteen aangepakt en aan het einde van de eerste week was al verbetering te zien. Die zet zich door, maar ik ben nog niet tevreden", zei hij in het Radio 1 Journaal. "De punctualiteit is wel gestegen van 50 procent in de eerste week naar zo'n driekwart van de treinen op dit moment."

Dagstatistieken

Reizigersvereniging Failra houdt dagstatistieken bij van de Fyratreinen. Daaruit blijkt dat een op de twintig Fyra's nooit aankomt in Brussel en dat 55 procent van de treinen niet op tijd rijdt. Ook op het traject Amsterdam-Breda valt volgens Failra 5 procent van de Fyra-treinen uit. En eenderde van de treinen komt niet op tijd aan.

Een van de problemen waarmee de Fyra te kampen heeft, is het dataverkeer tussen trein en baan. Dat valt op sommige punten weg waardoor de trein stil komt te staan. Volgens Siebers zijn al veel van de problemen met het dataverkeer opgelost.

"Voor een paar taaiere zaken moeten aanpassingen worden gedaan in de software. Maar dat moet natuurlijk wel heel voorzichtig en veilig gebeuren", aldus Siebers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl