Ai Weiwei in filmjury Rotterdam

time icon Aangepast

De Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei zit dit jaar in de jury van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR). Omdat hij van de Chinese regering het land niet uit mag, zal hij films jureren vanuit zijn huis in Peking, meldt de IFFR-website.

In de competitie van het festival maken zestien genomineerde films kans op een hoofdprijs. In de IFFR-jury voor de toekenning van die Tiger Awards zitten verder de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya, de Russische filmmaker Sergei Loznitsa, de Nederlandse filmmaker Kees Hin en de artistiek directeur van het Seville European Film Festival, José Luis Cienfuegos.

Openingsfilm

De zestien genomineerde films komen uit onder meer Thailand, Argentinië, Italië, Hongarije, Mexico en Brazilië. Nederland is vertegenwoordigd met 'Silent Ones' van Ricky Rijneke en 'De wederopstanding van een klootzak' van Guido van Driel. De film van Van Driel is op 23 januari ook de openingsfilm.

De 42ste editie van het filmfestival in Rotterdam duurt tot en met 3 februari. Op 17 januari wordt bekendgemaakt welke films er draaien. Een dag later begint de voorverkoop.

STER Reclame