Jansen Steur werkte ook in Worms

Door correspondent Tim de Wit

De neuroloog Jansen Steur heeft sinds 2010 in Duitsland niet alleen in Heilbronn gewerkt, maar ook in een kliniek in Worms. Ook daar was hij assistent-arts op de neurologie-afdeling. "Wij hadden heel goede ervaringen met hem", zei directeur Haas van de kliniek.

Ook zouden patiënten louter positief zijn geweest over 'Dr. Jansen', zoals hij daar bekend stond. "Hij was zeer geliefd", aldus Haas. Tot op heden heeft nog geen enkele bezorgde patiënt zich bij het ziekenhuis gemeld.

Net als bij de kliniek in Heilbronn, was Jansen in Worms binnengekomen via een bemiddelingsbureau voor medisch specialisten. Via dat bureau had de directeur ook zijn papieren ontvangen.

Boven water

"Een Duitse werkvergunning uit 2006, vergezeld van een Nederlandse verklaring van goed gedrag", zei Haas, die vermoedt dat Jansen Steur zijn Duitse werkvergunning al binnen had voordat hij zijn Nederlandse werkvergunning opgaf.

Hij hoorde gisterochtend voor het eerst over de perikelen in Heilbronn. Maar omdat Jansen Steur in de Duitse media steevast alleen met zijn initialen J.S. wordt aangeduid, ging er bij Haas niet direct een belletje rinkelen.

Wel vroeg hij een collega: "Heeft er hier ook niet ooit een Nederlandse arts gewerkt?" Vervolgens bleek het om Jansen Steur gaan. "Ik schrok me dood", zei Haas, die vervolgens direct natrok of zich in die periode problemen hadden voorgedaan. Tot op heden is er niets boven water gekomen.

Complicaties

Jansen Steur deed in Worms dezelfde ingrepen als in Heilbronn. Ook in Worms voerde hij bijvoorbeeld lumbaalpuncties - ruggenprikken - uit bij patiënten. "Hij functioneerde net als elke assistent-arts in ons ziekenhuis."

Een 33-jarige vrouw in Heilbronn zei gisteren dat ze na een behandeling van Jansen Steur ernstige complicaties aan een lumbaalpunctie heeft overgehouden. Daarop begon het openbaar ministerie in Heilbronn een vooronderzoek.

Geconfronteerd met de mededeling van de Nederlandse minister Schippers dat de Duitsers "best hadden mogen googelen", zei Haas: "Dat doen wij bij niemand. Dat doet bijna geen enkel ziekenhuis in Duitsland. Maar het is wellicht voor de toekomst een goed idee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl