NOS NieuwsAangepast

PvdA wijst zorgvisie CPB af

De PvdA ziet niets in het CPB-advies om het basispakket in de zorg te verkleinen, omdat anders de hoge inkomens naar verhouding veel te veel gaan betalen.

De PvdA noemt het een slecht advies. De partij wil geen verschil in zorg tussen hoge en lage inkomens. "Toegankelijke zorg is een groot goed, wij zijn tegen een tweedeling in de zorg op basis van inkomen; dit moeten we te allen tijde voorkomen."

De PvdA stelt dat de omvang van het basispakket niet moet worden bepaald door economische factoren, maar door wat medisch noodzakelijk is. De zorgkosten moeten in de hand gehouden worden door onder meer preventie en betere samenwerking.

VVD

Het VVD-Kamerlid Anne Mulder vindt juist dat het CPB de vinger op de zere plek heeft gelegd. De VVD is het met het CPB eens dat de solidariteit in het zorgstelsel onder druk staat.

In het Radio 1 Journaal waarschuwde Mulder dat die solidariteit "niet oneindig is". Hij zei dat de hoger betaalden nu relatief steeds meer aan het systeem moeten bijdragen om dat in stand te houden.

De VVD'er zei dat de bezuinigingen in de zorg ook tot doel hebben om de solidariteit te laten voortbestaan. In deze kabinetsperiode wordt anderhalf miljard euro bezuinigd op de zorg. Als bezuinigingsmaatregel opperde Mulder ook om mensen de kosten te laten betalen van relatief goedkope aandoeningen.

SP

Het SP-Kamerlid Renske Leijten begrijpt "de politieke stellingname" van het CPB niet. Leijten zei in het Radio 1 Journaal dat de overheid juist een gezondheidszorg moet organiseren die toegankelijk is voor iedereen, zoals dat ook voor onderwijs geldt.

Leijten mist in de analyse van het CPB een antwoord op de vraag waarom de kosten in de zorg zo oplopen en waarom er zoveel verspild wordt. De SP wijst de marktwerking als de boosdoener aan.

De partij pleit verder voor meer professionele autonomie voor artsen en voor het in stand houden en zelfs vergroten van de keuzevrijheid van patiënten. Ook de PVV verwerpt het zorgstandpunt van het CPB. Volgens de partij leidt het tot een tweedeling in de zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl