Messi opnieuw winnaar Gouden Bal

tijd van publicatie Aangepast

Lionel Messi is op het FIFA-congres in Zürich voor de vierde keer op rij gekozen tot Wereldvoetballer van het Jaar.

De Argentijnse dribbelaar van Barcelona is de eerste speler die de Gouden Bal voor de vierde keer ontvangt.

Messi kreeg 41,6% van de stemmen - uitgebracht bondscoaches en aanvoerders van nationale teams en journalisten - en liet daarmee zijn Spaanse ploeggenoot Andrés Iniesta (10,91%) en de Portugese Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo (23,68%) achter zich in de verkiezing.

De 25-jarige Messi was in 2012 zeer succesvol. In officiële wedstrijden voor Argentinië en Barça scoorde hij liefst 91 keer. Dat doelpuntenrecord is één van de meer dan twintig records/prestaties, die de frêle aanvaller aan flarden schoot in het afgelopen kalenderjaar.

Met zijn kwartet uitverkiezingen laat Messi de drievoudig winnaars Ronaldo (1996, 1997 en 2002) uit Brazilië en Zinédine Zidane (1998, 2000 en 2003) achter zich. Marco van Basten (1992) blijft de enige Nederlandse winnaar van de titel, die pas in 1991 in het leven werd geroepen.

Sneijder kiest Van Persie

Bondscoach Louis van Gaal had Messi bovenaan op zijn voorkeurlijstje gezet. Hij posteerde Cristiano Ronaldo op de tweede plek en verkoos Radamel Falcao als derde.

De nummer één van ieder lijstje kreeg vijf punten, de nummer twee drie punten en nummer drie één punt.

Wesley Sneijder, aanvoerder van het Nederlands elftal, gaf zijn stem aan ploeggenoot Robin van Persie. Messi was zijn nummer twee en Ronaldo kwam op de derde plek terecht.

Oud-AZ-speler Ragnar Klavan gaf als aanvoerder van Estland ook al het volle pond aan Van Persie, net als de vertegenwoordigend journalist van Grenada. De huidige spits van Manchester United belandde daardoor met 1.45% op de negende plaats van de ranglijst over 2012, nog net voor de Zweed Zlatan Ibrahimovic.

Del Bosque beste coach

De bondscoaches, aanvoerders en journalisten mochten ook bepalen wie de beste coach was. Die status was voor Vicente del Bosque, die Spanje na het wereldkampioenschap in 2010 afgelopen zomer naar prolongatie van de Europese titel leidde. Hij bleef Pep Guardiola (FC Barcelona) en José Mourinho (Real Madrid) voor.

Abby Wambach werd verkozen tot beste speelster. De 32-jarige spits scoorde vijf keer tijdens de Olympische Spelen in Londen waar zij met Amerika goud won. Wambach, die met haar 152 interlandgoals nog zes treffers verwijderd is van het wereldrecord van landgenote Mia Hamm, troefde Alex Morgan, de andere Amerikaanse bij de genomineerden, en vijfvoudig winnares Martha af.

De Ferenc Puskás Award voor het mooiste doelpunt van het jaar ging naar de Slowaak Miroslav Stoch. De Fenerbahçe-speler, die een verleden bij FC Twente heeft, volleyde in een duel met Gençlerbirligi prachtig raak uit een corner.

Pia Sundhage is verkozen tot beste trainster van een vrouwenploeg. De Zweedse leidde de Verenigde Staten in Londen naar olympisch goud.

De laatste tien Wereldvoetballers van het Jaar:

2012: Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona) 2011: Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona) 2010: Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona) 2009: Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona) 2008: Cristiano Ronaldo (Portugal, Manchester United) 2007: Kaká (Brazilië, AC Milan) 2006: Fabio Cannavaro (Italië, Real Madrid) 2005: Ronaldinho (Brazilië, FC Barcelona) 2004: Ronaldinho (Brazilië, FC Barcelona) 2003: Zinédine Zidane (Frankrijk, Real Madrid)

STER Reclame