NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Vliegveld Berlijn gebed zonder end

Door Anne-Ruth Schussler in Berlijn

De Duitsers zijn het zat. Zondagavond werd bekend dat de opening van de nieuwe luchthaven van Berlijn opnieuw is uitgesteld. Ook oktober 2013 is onhaalbaar.

Het is de vijfde keer dat burgemeester Wowereit moet erkennen dat de opening niet wordt gehaald. Hij ligt inmiddels zwaar onder vuur.

Sinds het begin van het project in 2006 heeft de bouw van het vliegveld, dat Willy Brandt gaat heten, vele vertragingen opgelopen.

Deadlines

In eerste instantie zou het vliegveld in oktober 2011 worden geopend. Zestien maanden daarvoor werd die datum al opgeschoven vanwege nieuwe veiligheidsvoorschriften en een faillissement van twee projectontwikkelaars.

De volgende opening stond op 3 juni vorig jaar gepland, maar werd vier weken voor de opening afgelast. Toen de bouwers ook de deadline van maart 2013 niet haalden, moest het vliegveld dan echt in oktober 2013 klaar zijn. Dit bleek wederom niet reëel.

Ondertussen zou de bouw van 'Willy Brandt' al meer dan een jaar stilliggen.

Kostenpost

Heel Duitsland heeft genoeg van de affaire: die kost handen vol geld. "Wowereit heeft de hele stad voorgelogen", schrijft de Duitse omroep rbb, nadat Der Tagesspiegel erachter kwam dat het Flughafengesellschaft Berlin-Brandenburg (FBB) een opening van het vliegveld van 27 oktober 2013 uitsluit.

De brandveiligheidsregelingen zouden niet overeenkomen met de bouwvergunningen. Het is überhaupt de vraag of er wel voor de volle 100 procent wordt gebouwd op het terrein.

De kosten zijn inmiddels opgelopen tot 4,3 miljard euro, waarmee "het project volkomen uit de hand is gelopen", schrijft Der Tagesspiegel.

De oppositiepartij Die Grünen in Berlijn wil een motie van wantrouwen indienen tegen burgemeester Wowereit.

Belasting

"Wowereit is een belasting voor de stad Berlijn geworden", zegt fractievoorzitter Ramona Pop op zondagavond in een uitzending van rbb-Aktuell. "We hebben geen vertrouwen meer in hem als burgemeester."

De burgemeester zou niet duidelijk zijn geweest over de ontwikkelingen rondom de luchthaven. Volgens de Duitse media wist Wowereit al in december dat het vliegveld in 2013 niet open zou gaan.

Voor wat het waard is: de laatste belofte is dat begin 2014 de Willy Brandt luchthaven de eerste passagiers zal zien. Al is het niet zeker dat Wowereit ze nog als burgemeester kan ontvangen.

STER reclame