De Italiaanse oud-premier Berlusconi zegt dat hij na de verkiezingen in februari niet opnieuw premier hoeft te worden. Hij wil graag minister van Economische Zaken worden, zei hij op de Italiaanse radio.

Berlusconi was als leider van de partij Popolo della Libertà (PdL) al opgevolgd door Angelino Alfano, maar iedereen ging ervan uit dat hij opnieuw premier wilde worden.

Waarschijnlijk is hij door de beoogde coalitiepartner Lega Nord onder druk gezet om daarvan af te zien. Alfano is nu de premierskandidaat.

Verkiezingsverbond

Vorige maand wees Lega Nord een verkiezingsverbond met de PdL nog van de hand. Vandaag maakte Berlusconi bekend dat de partijen toch weer samen gaan optrekken om een centrum-rechtse meerderheid dichterbij te brengen. In de peilingen ligt centrum-rechts ver achter op de centrum-linkse coalitie van Pier Luigi Bersani.

Berlusconi zegt nu dat het premierschap helemaal geen aantrekkelijke functie is. "De enige macht van de premier is het vaststellen van de agenda voor het kabinetsberaad. Als minister van Economische Zaken kan ik veel beter gebruikmaken van al mijn ervaring."

STER reclame