Obama kiest Brennan als CIA-chef

Aangepast

President Obama wil John Brennan voordragen als nieuwe directeur van de CIA. De functie is vacant sinds het vertrek van David Petraeus, die aftrad vanwege een buitenechtelijke affaire. De 57-jarige Brennan werkt al 25 jaar bij de CIA en was de afgelopen jaren de hoogste anti-terreuradviseur Obama. Hij staat bekend als een hardliner. Zo is Brennan een fervent voorstander van het gebruik van drones. Met zulke onbemande vliegtuigjes voeren de Amerikanen aanvallen uit in bijvoorbeeld Pakistan en Jemen. Brennan was ook nauw betrokken bij de operatie tegen Osama bin Laden.

Waterboarding

Obama overwoog hem in 2008 ook al aan te stellen als CIA-directeur, maar Brennan trok zich toen terug. Er werden vraagtekens geplaatst bij zijn rol bij omstreden ondervragingstechnieken in Guantánamo Bay, zoals waterboarding. Brennan ontkent dat hij daarbij betrokken is geweest en heeft zich uitgesproken tegen het gebruik ervan. Later vandaag zal Obama de voordracht van Brennan officieel bekend maken, tegelijk met die van Chuck Hagel als nieuwe minister van Defensie. Beide voordrachten moeten worden goedgekeurd door de Senaat.

Discussie

De voordracht van Hagel (66) zal nog tot veel discussie leiden. Met omstreden uitspraken en standpunten heeft hij zich niet geliefd gemaakt bij de Republikeinse partij, waar hij vroeger lid van was. Hagel was onder meer tegen de invasie in Irak en wilde Iran betrekken bij vredesbesprekingen in Afghanistan. Hij pleitte ook voor onderhandelingen met de Palestijnse Hamas-beweging en liet zich zeer kritisch uit over de Joodse lobby in Washington.

STER Reclame