NOS NieuwsAangepast

Chinees protest tegen censuur

Door correspondent Marieke de Vries

In het zuiden van China is het personeel van een toonaangevende krant in staking gegaan tegen de staatscensuur. De journalisten eisen het vertrek van het hoofd van het provinciale departement van propaganda, die volgens hen de afgelopen jaren steeds strengere censuur heeft toegepast. De krant, het Weekblad van het Zuiden, staat bekend als een liberale krant.

De staking volgt op een roerige week waarin de propaganda-afdeling van de provincie Guangdong het Nieuwjaars Hoofdartikel van de krant wijzigde. Het artikel ging over 'China's droom, een droom over de constitutie'. Daarin werd opgeroepen tot een meer democratisch systeem, waarin de bevolking meer controle zou hebben over de machthebbers.

De titel was een toespeling op uitspraken van de nieuwe leider Xi Jinping, die het geregeld heeft over de Nieuwe Chinese Droom waarin hij pleit voor meer openheid. Maar het artikel werd afgewezen en in plaats daarvan verscheen een kabbelend verhaal met de strekking dat alle Chinezen mogen dromen. Over eventuele hervormingen werd niets meer gezegd.

Kritiek

Er volgde een stortvloed aan kritiek tot afgelopen weekend het management van de krant verklaarde dat het allemaal op een misverstand berustte en er niets was gecensureerd. Slechts weinig mensen geloofden dat. Gisteravond kwam de hoofdredactie van de krant met een ondertekende verklaring dat ze onder druk zijn gezet door de autoriteiten en het werk neerleggen zolang er geen oplossing is.

Voor de poorten van de Southern Media Group in Guanzhou demonstreren sinds vanmorgen mensen voor meer vrijheid van meningsuiting. Ook worden er bloemen gelegd om steun te betuigen aan de journalisten.

Een petitie op internet is dit weekend door duizenden mensen ondertekend, ook door veel bekende Chinese journalisten en intellectuelen. Op sociale media is het het gesprek van de dag, hoewel het moeilijk is in te schatten hoe groot de ophef is, omdat het Centrale Propaganda Departement inmiddels alle berichtgeving over het 'Weekblad van het Zuiden-incident' blokkeert. De ophef over de censuur wordt dus ook weer gecensureerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl