Groothuis pakt zesde sprinttitel

time icon Aangepast

Stefan Groothuis is in Groningen voor de zesde keer nationaal kampioen sprint geworden.

De 31-jarige wereldkampioen hield in een spannend toernooi Michel Mulder en Hein Otterspeer achter zich.

Groothuis dankte de overwinning aan z'n regelmatigheid. Waar alle concurrenten minimaal één matige afstand reden, liep 'Bokito' met de vijfde en de vierde plek op de 500 meter en de eerste en de derde plek op de 1.000 meter nimmer averij op.

Schlemiel van de dag was Ronald Mulder. Na een geweldig baanrecord op de 500 meter (35,23) dat hem bovenaan het klassement bracht, verprutste hij zijn 1.000 meter. Het kostte hem niet alleen de titel, maar zelfs een WK-ticket.

Tuitert verovert WK-ticket

Dat ticket ging verrassend naar Mark Tuitert, die op indrukwekkende wijze z'n slag sloeg op de laatste 1.000 meter. Met een tijd van 1.10,13 bleef hij 0,01 verwijderd van het baanrecord.

Voor de olympisch kampioen op de 1.500 meter, die tot nu toe een kwakkelseizoen kende, was dat een enorme opluchting. "Ik voelde sinds twee weken dat het er weer in zat. En dan komt het eruit in de week die je kan maken of breken. De WK sprint is voor mij een toetje."

Ook Groothuis' seizoen was vanwege een virusinfectie slecht begonnen. "Geweldig om weer volop mee te kunnen doen. Aan de kleine verschillen zie je hoe sterk de sprinttop in Nederland is."

STER Reclame