De winter is al bijna voorbij, maar gelukkig kan er toch nog een beetje worden geijshockeyd. De staking van de spelers van de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL lijkt voorbij.

De spelersvakbond en de clubs hebben een akkoord bereikt, waardoor er na een staking van vier maanden toch nog kan worden begonnen met de competitie.

10 jaar

In het akkoord zijn afspraken gemaakt over de salarissen van spelers, de maximale lengte van een spelerscontract en een pensioenregeling voor oud-spelers. De nieuwe regels zijn 10 jaar geldig.

De belangrijkste afspraak gaat over de verdeling van de inkomsten van de clubs. Eerst kregen de spelers 57 procent van de inkomsten van de clubs, nu is dat eerlijk 50-50 verdeeld.

Net op tijd

Het akkoord komt precies op tijd, want nu kan er nog net aan de competitie worden begonnen. Als het niet was gelukt was ijshockey de eerste Amerikaanse sport waar ooit twee seizoenen door een staking zijn afgelast. Tijdens het seizoen 2004-2005 hadden de spelers en de clubs ook al ruzie, toen over het maximale salaris dat spelers mochten verdienen.

Sportstakingen zijn niet ongebruikelijk in Amerika. Vorig jaar begon de basketbal-competitie ook later door een staking. Waarschijnlijk kan de eerste ijshockeywedstrijd over een week worden gespeeld. De spelers staan vast en zeker te trappelen.

STER reclame