De voormalig Franse acteur Gérard Depardieu, beter bekend als Obelix, is nu officieel Rus. Hij kreeg het staatsburgerschap van Poetin al eerder, maar zijn paspoort moest wel nog even opgehaald worden. Dus besloot hij hoogstpersoonlijk langs te gaan bij de Russische president.

De 'privé-ontmoeting' werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie. "Er vond een korte ontmoeting plaats tussen de president en Depardieu", zegt een woordvoerder van het Kremlin. "Tijdens zijn bezoek aan Rusland kreeg hij ook direct zijn paspoort". Het is niet bekend of Depardieu zijn paspoort ook uit handen van Poetin kreeg.

De kersverse Rus is blij met zijn nieuwe nationaliteit. In een verklaring liet hij weten dat hij altijd luisterde naar Radio Moskou. "Ik hou van Rusland, de Russen en hun cultuur", zegt de acteur. Hij vindt Rusland "een grootse democratie".

Speciale relatie

Depardieu besloot Frankrijk de rug toe te keren na een verhoging van het belastingtarief voor inkomens voor een miljoen euro. In een open brief kondigde hij aan dat hij zijn paspoort zou inleveren. Hij kocht een huis in België, maar daar zitten ze niet te wachten op iemand die alleen vanwege belasting in het land wil wonen.

Toen Poetin dat hoorde gaf hij Depardieu per decreet het Russische staatsburgerschap. Naar eigen zeggen heeft de president een speciale relatie met Frankrijk en warme banden met de acteur. Dat ze elkaar zelden hebben gesproken doet er niet toe.

In Rusland hoeft Obelix zich in ieder geval geen zorgen te maken over belastingen. Als de Franse plannen door waren gegaan moest hij 75 procent belasting betalen. In Rusland is het tarief met 13 procent stukken voordeliger.

Door: Maarten

STER reclame