De stroomstoring in Enschede is voorbij. Volgens netbeheerder Enexis zijn in de loop van de nacht alle getroffen huizen aangesloten op een reserve-installatie of op noodaggregaten.

Gisteren vonden rond 15.30 uur twee explosies plaats in een schakelinstallatie van een verdeelstation aan de Vechtstraat. Daarna brak een felle brand uit. Een groot deel van de stad kwam zonder stroom te zitten. Zo'n 22.000 aansluitingen werden getroffen.

Vervangen

De stad raakte ontregeld door de storing. Mensen kwamen in liften vast te zitten, spoorbomen bleven dicht en verkeerslichten werkten niet meer.

De brand heeft grote schade aangericht in het verdeelstation. De reserve-installatie bleek nog intact. De oorzaak van de ontploffingen wordt nog onderzocht.

Enexis hoopt de noodaggregaten zo snel mogelijk weer te vervangen omdat de apparaten flink wat herrie maken. Binnen een paar dagen moet dat gelukt zijn.

Volgens Enexis is de stroomstoring "de grootste storing in jaren" voor de netbeheerder. De laatste keer dat er een storing van deze omvang en duur was bij Enexis, was in 2005 in Haaksbergen.

STER reclame