Minister Schippers vindt dat het ziekenhuis in Heilbronn had kunnen weten dat er een 'luchtje' aan Ernst Jansen Steur zat toen hij werd aangenomen. "Het ziekenhuis had zijn naam maar één keer hoeven te googelen en dan had het enorme ellende zien bovendrijven", zei ze in Nieuwsuur.

De minister wees erop dat Jansen Steur ondanks zijn uitgebreide cv in een relatief lage functie in het Duitse ziekenhuis aan de slag ging. "Als een gerenommeerd arts als assistent bij jou wil werken, zou ik denken: dan zit daar misschien wel een luchtje aan".

Ontslagen

Gisteren bleek dat Jansen Steur, tegen wie in Nederland een strafzaak loopt vanwege foute diagnoses, sinds 2011 werkte in Heilbronn. Het ziekenhuis heeft hem direct ontslagen.

Schippers en Nederlandse Europarlementariërs pleiten al langer voor een Europese zwarte lijst van 'foute' artsen, maar verschillende landen willen daar niet aan. Zolang zo'n lijst er niet is, moeten ziekenhuizen zelf verantwoordelijkheid nemen, vindt Schippers.

Volgens Schippers zijn er meer gevallen van artsen die in Nederland niet meer mogen werken en bij gebrek aan internationale regels zijn uitgeweken naar een ander land. Zo is volgens haar ook een 'foute' Nederlandse arts actief in Thailand.

STER reclame