NOS Nieuws Aangepast

Leegloop bij Wikipedia

Steeds minder mensen werken aan Wikipedia. Uit een onderzoek blijkt dat er de afgelopen vijf jaar meer dan 20.000 mensen zijn gestopt met het bijdragen aan de online encyclopedie. Een van de redenen is het kwaliteitscontrolesysteem, dat nieuwkomers ontmoedigt om een steentje bij te dragen.

Uit het onderzoek van de University of Minnesota blijkt dat er in 2007 ruim 56.000 vrijwillige Wikipedia-redacteuren waren. Vijf jaar later waren dit er nog maar 35.000. Daardoor is het voor de encyclopedie het steeds lastiger om up-to-date te blijven.

Een van de redenen is het kwaliteitscontrolesysteem, waarbij de toevoeging van nieuwkomers soms direct wordt weggegooid. De kwaliteitsregels zorgen volgens de onderzoekers juist voor veel problemen. "De regels die moeten leiden voor hoge kwaliteit onder zoveel gebruikers, verminderen ironisch genoeg het aantal gebruikers waarvoor de regels zijn gemaakt", staat in het rapport.

De onderzoekers zeggen dat Wikipedia is veranderd van een encyclopedie die iedereen kon aanpassen, naar een systeem met veel drempels. Omdat je door veel dingen wordt tegengewerkt moet je wel heel graag willen bijdragen. En niet iedereen wil dat.

De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, zei onlangs dat Wikipedia toegankelijker moet worden voor nieuwkomers. Vooralsnog lijkt dat dus nog niet te lukken.

Door: Maarten

STER reclame