NOS NieuwsAangepast

Iemand doodverklaren op Facebook blijkt een eitje

Iemand laten doodverklaren is op Facebook is makkelijker dan je denkt. Dat schrijft BuzzFeed, die het uitprobeerde na een tip.

Waar je bij Facebook regelmatig compleet verdwaald raakt als je iets voor elkaar wilt krijgen, blijkt het wijzigen van iemands account naar een herdenkingspagina een eitje. Deze functie is er voor bedoeld om nabestaanden de mogelijkheid te geven het account van een overledene te bevriezen. Dan duikt zijn of haar verjaardag bijvoorbeeld niet meer op en wordt diegene niet meer als vriendsuggestie gegeven.

Sorry for your loss

De controle van de aanvragen hiervoor blijkt alleen niet waterdicht. Een redacteur van Buzzfeed deed een aanvraag voor een collega door een speciaal formulier in te vullen. Hij gaf daarbij aan een eerstegraads familielid te zijn en voegde een link naar een rouwadvertentie toe van een overleden 74-jarige man met bijna dezelfde naam (het scheelde één letter).

Facebook keurde het verzoek zonder problemen goed, waardoor de 'nepdode' niet meer in zijn account kon inloggen. Via een formulier kon hij zijn account weer heractiveren, maar daarop kreeg hij in eerste instantie een automatisch mailtje met de tekst "We are sorry for your loss." Na een uur was het account desondanks weer actief, maar er zijn ook mensen die zeggen dat het 2,5 dag duurde voor het probleem was verholpen.

Reactie

In een reactie laat Facebook weten: "We proberen alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen als we gebruikersverzoeken afhandelen en bieden een beroepsprocedure aan voor elke mogelijke fout die we maken."

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl