Politie en voorbijgangers hebben bijna een uur lang niets gedaan om de slachtoffers te helpen van de verkrachting half december in de Indiase stad New Delhi.

De studente van 23 jaar lag bijna een uur lang ontkleed en bloedend op straat. Dat zegt de vriend die tegelijk met haar werd aangevallen tijdens de verkrachting. De vrouw overleed later in een ziekenhuis in Singapore.

Alsjeblieft

De man doet zijn verhaal in een interview met een Indiase nieuwssite. "Mensen staarden naar ons en liepen door. Auto's, riksja's en alle anderen die langskwamen reden gewoon door. Niemand hielp."

"Pas na drie kwartier kwam de politie en die deed er nog lang over om te besluiten wat er moest gebeuren. We riepen steeds naar de politieagenten: geef ons alsjeblieft iets om ons te bedekken, maar zij waren alleen maar bezig met de vraag bij welk politiebureau onze zaak moest worden geregistreerd en waar we heen moesten worden gebracht." Uiteindelijk werden ze volgens de man niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht.

Overrijden

Op 16 december waren de man en de vrouw naar de film geweest, vertelt de man. Daarna werden ze in de bus aangevallen door een groep mannen. De vrouw werd meerdere keren verkracht. Daarna werden de twee bloedend uit de bus gegooid. De daders hebben nog geprobeerd hen te overrijden met de bus.

De zaak leidde tot massale protesten in veel steden in India. Veel Indiërs zijn boos dat vrouwen slecht beschermd worden tegen seksgerelateerd geweld. In New Delhi vindt gemiddeld elke veertien uur een verkrachting plaats.

Minderjarig

De politie in India is vaak laks met het onderzoeken van verkrachtingen. Na de groepsverkrachting pleegde nog een meisje zelfmoord, nadat de politie haar had geadviseerd om een aanklacht wegens verkrachting te laten vallen.

Vijf mannen zijn inmiddels in staat van beschuldiging gesteld voor de groepsverkrachting en mishandeling. Een zesde is nog niet aangeklaagd, hij wordt mogelijk als minderjarige berecht.

STER reclame