Neuroloog Jansen Steur, die in een omvangrijke strafzaak is verwikkeld, is opnieuw aan het werk gegaan. Hij werkt als arts in een ziekenhuis in het Duitse Heilbronn, de Klinikum am Gesundbrunnen.

Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang verkeerde diagnoses heeft gesteld. Hij vertelde zijn patiënten dat ze ernstige ziektes zoals alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden. Op basis van zijn diagnoses zijn mogelijk onnodige hersenoperaties uitgevoerd. In Nederland mag Jansen Steur niet meer als neuroloog werken.

Formeel mag hij dat in het buitenland wel. Zo lang hij verdachte is kan het hem niet worden verboden, zegt het Openbaar Ministerie in Nederland. Zijn diploma is in Duitsland gewoon geldig, werkgevers zijn zelf verantwoordelijk voor het screenen van hun artsen.

Strafzaak

Wanneer Jansen Steur in Heilbronn aan de slag is gegaan is niet duidelijk. Nadat hij in 2003 door het Medisch Spectrum Twente was ontslagen vanwege zijn medicijnverslaving, werkte hij vanaf 2006 in twee Duitse privé-klinieken en in een ziekenhuis in Nienburg, bij Hannover. Daar vertrok hij kort nadat de klinieken lucht hadden gekregen van zijn zaak in Nederland.

Jansen Steur wacht de uitkomst van de strafzaak in vrijheid en in het buitenland af omdat hij, toen de aangiftes van zijn ex-patiënten binnenkwamen, niet meer actief zou zijn als arts. Het OM achtte de kans op recidive daarom klein.

Het ziekenhuis in Heilbronn wil niet reageren.

STER reclame