In Heerenveen is kinderdagverblijf Fleurtje Belle Fleur per direct tijdelijk gesloten. Volgens de GGD blijkt uit onderzoek dat de eigenares, die ook begeleidster is, tegen de kinderen schreeuwt, scheldt en grove taal gebruikt.

Ook worden kinderen vaak hardhandig beetgepakt en in een donkere wc of douche gezet. Ook trekt de eigenares sommige kinderen voor en sluit ze anderen bewust buiten. Er zijn geen aanwijzingen dat kinderen seksueel zijn misbruikt.

De GGD kwam de misstanden vorige maand op het spoor. Een tiental oud-medewerkers heeft een verklaring afgelegd. Burgemeester Van der Zwan kreeg het rapport op 21 december onder ogen. Hij vond de bevindingen zo buitensporig en ongewenst dat hij besloot zo snel mogelijk in te grijpen.

Juiste diploma's

Volgens de burgemeester waren er ook andere zaken niet in orde. Zo waren er soms te weinig leidsters aanwezig en het was niet altijd duidelijk of iedereen wel de juiste diploma's had.

Kinderdagverblijf Fleurtje Belle Fleur heeft behalve de eigenares twee medewerkers in dienst. Er zaten zestien kinderen op in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Voor hen wordt een andere opvangplek gezocht. De ouders worden vanavond over de gebeurtenissen op het kinderdagverblijf bijgepraat.

Van der Zwan zegt dat het kinderdagverblijf onder de huidige leiding niet meer open zal gaan. De gemeente ziet op dit moment geen mogelijkheid om aangifte te doen. De burgemeester sluit niet uit dat ouders naar de politie stappen.

STER reclame