NOS NieuwsAangepast

Commotie over anticonceptiepil

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

In Frankrijk is grote commotie ontstaan over de anticonceptiepil. De pil van de derde en vierde generatie geeft een hoger risico op trombose dan de pil van de tweede generatie. Trombose (bloedstolsels in (slag)aders) kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Het verhoogde risico bij de anticonceptiepillen met de werkzame stoffen drospirenon en ethinylestradiol is al jaren bekend. Maar nu pas heeft dat ertoe geleid dat Franse artsen de aanbeveling hebben gekregen om een anticonceptiepil van de tweede generatie als middel van eerste keuze voor te schrijven. Die pillen hebben de werkzame stoffen levonorgestrel en ethinylestradiol.

Klein risico

In Nederland staat de pil van de tweede generatie al meer dan 10 jaar in de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Die richtlijn wordt ook onderschreven door Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie. De laatste versie van de NHG Standaard is zelfs door huisartsen en gynaecologen samen geschreven. Een ruime meerderheid van de Nederlandse vrouwen die de pil slikken, neemt er een van de tweede generatie.

Alle anticonceptiepillen veroorzaken een klein risico op trombose. Uit een Nederlands onderzoek dat in 2009 in het British Medical Journal verscheen, blijkt dat het risico bij de pil van de derde en vierde generatie beduidend hoger is. Al blijft het in absolute zin een klein risico (6 tot 7 gevallen per 10.000 gebruiksters).

Juridische strijd

Vrouwen die een anticonceptiepil van de tweede generatie slikken op basis van levonorgestrel, hebben een ruim 3,5 keer groter risico op bloedstolsels in hun (slag)aders dan vrouwen die geen anticonceptiepil slikken. Het slikken van pillen van de derde en vierde generatie op basis van drospirenon verdubbelt de kans op trombose nog eens.

Bayer, de producent van de meest verkochte anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie, is in de Verenigde Staten al geruime tijd verwikkeld in een juridische strijd. Een aantal vrouwen claimt gezondheidsschade. In april 2012 heeft het bedrijf 500 klachten afgekocht voor gemiddeld 220.000 dollar. Er wachten nog bijna 15.000 klachten op afhandeling.

Beroerte

Ook in Frankrijk is de zaak in beweging gekomen door een rechtszaak van een slachtoffer tegen Bayer. De vrouw kreeg een beroerte en weet dat aan het slikken van de pil. In de bijsluiter stond niet dat de pil van de derde generatie een hoger risico op trombose met zich meebracht dan een pil van de tweede generatie.

Intussen hebben zich in Frankrijk dertig vrouwen gemeld die zeggen dat ze gezondheidsschade hebben opgelopen door de pil van Bayer. De Franse regering stopt met het vergoeden van anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl