Lange rijen Vaticaan na pinblokkade

Aangepast

In Vaticaanstad is het tijdelijk niet mogelijk om te pinnen. Alle geldautomaten en pintransacties zijn sinds 1 januari geblokkeerd omdat het Vaticaan zich niet zou houden aan de Europese regels tegen het witwassen van geld.

De maatregel treft vooral de vele toeristen in Vaticaanstad. Zij kunnen hun toegangskaartjes voor de diverse musea, hun aankopen in de supermarkt en hun postzegels op het postkantoor alleen nog contant afrekenen.

Lange rijen

Door de maatregel staan er lange rijen voor de kassa's van de musea. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen Vaticaanstad. In 2012 verdienden de musea 91,3 miljoen euro aan de circa 5 miljoen bezoekers.

Het Vaticaan heeft zich twee jaar geleden aangesloten bij Moneyval, een Europese organisatie die toezicht houdt op het naleven van wetten tegen het witwassen van geld en het financieren van terroristen. Volgens Moneyval heeft het Vaticaan al veel gedaan om deze wetten na te leven, maar is nog niet alles in orde.

Pinprobleem

Omdat het Vaticaan nog niet helemaal aan de regels voldoet, mogen Italiaanse banken geen geldtransacties meer verzorgen in Vaticaanstad. Daarom heeft Deutsche Bank Italia, die alle geldautomaten in Vaticaanstad beheert, die nu geblokkeerd.

Het Vaticaan zoekt nu een buitenlandse bank om de dienstverlening over te nemen. Een woordvoerder van het Vaticaan zegt dat er inmiddels gesprekken zijn en dat hij denkt dat het pinprobleem snel wordt opgelost.